Daily Current Affairs 2023

Daily Current Affairs 2023: Preparing for competitive exams is important, and its importance cannot be denied. Every year, the government conducts many examinations including UPSC, PCS, Railway, Banking, Police, Army. To help you prepare for these exams, we are providing a series of English general knowledge questions and answers for 2023 along with current affairs. Daily Current Affairs 2023

Daily Current Affairs 26 April 2023

Daily Current Affairs - 26 April 2023
Daily Current Affairs – 26 April 2023

Question 1. Where has ‘Zero Shadow Day’ been experienced recently?

Answer: Bangalore.

Question 2. Where has the world’s second deepest blue hole at 900 feet recently been revealed?

Answer: Mexico.

Question 3. Which state’s ‘Manamdurai Mitti’ pots have got GI tag recently?

Answer:   Tamil Nadu.

Question 4. Where has DRDO and Indian Navy successfully tested the ‘Ballistic Missile Defense Interceptor’?

Answer: Odisha.

Question 5. Recently ‘Mana’ has been declared as the first Indian village in which state is it located?

Answer: Uttarakhand.

Question 6. Who has recently been honored with the ‘Prestigious Goldman Environment Award’?

Answer: Alessandra Corap.

Question 7. Where has Prime Minister Modi given the green flag to ‘Vande Bharat Express’ recently?

Answer – Thiruvananthapuram.

Question 8. A stand has been named after which Indian player in Sharjah Stadium recently?

Answer: Sachin Tendulkar.

Question 9. Recently India and which country’s Coast Guard will hold a high level meeting in New Delhi?

Answer:  North- South Korea.

Question 10. SBI has recently inaugurated its fourth startup focused branch at where?

Answer: Mumbai.

Daily Current Affairs 25 April 2023

Daily Current Affairs - 25 April 2023
Daily Current Affairs – 25 April 2023

Question 1. Which bank has recently partnered with RBI’s Innovation Hub?

Answer: Canara Bank.

Question 2. Which country has recently launched the ‘1 Billion Meals Endowmwnt’ campaign?

Answer: UAE.

Question 3. Recently which state’s Van Vihar National Park has banned single use plastic?

Answer: Madhya Pradesh.

Question 4. Who has recently become the fastest Indian player to score 7000 runs in T-20 cricket?

Answer: KL Rahul.

Question 5. Where has ‘Khongjom Day’ been celebrated recently?

Answer: Manipur.

Question 6. Where has Prime Minister Modi recently flagged off India’s first water metro project?

Answer: Kochi.

Question 7. Who has been appointed as its brand ambassador by HSBC India recently?

Answer: Virat Kohli.

Question 8. In which state has recently installed an AI machine to assess the quality of the school?

Answer: Maharashtra.

Question 9. Recently, Operation Kaveri has been started to bring about 500 stranded Indians to which country?

Answer: Sudan.

Question 10. Which country has recently tested the emergency alert system on millions of phones?

Answer: UK.

Daily Current Affairs 24 April 2023

Daily Current Affairs - 24 April 2023
Daily Current Affairs – 24 April 2023

Question 1. Which IIT will set up its first international campus in Tanzania recently?

Answer: IIT Kanpur.

Question 2. Narayan Prasad Saud has recently taken charge as the new Foreign Minister of which country?

Answer: Nepal.

Question 3. In which state assembly has the Factory (Amendment) Act 2023 been passed recently?

Answer: Tamil Nadu.

Question 4. Indian Army has tied up with which university to impart Chinese language training to military personnel?

Answer: Tezpur.

Question 5. Where has the Government of India dedicated 4G mobile towers to the nation recently?

Answer: Arunachal Pradesh.

Question 6. Whom has Jio Cinema made its brand ambassador recently?

Answer: Rohit Sharma.

Question 7. Recently who has topped the list of states with maximum number of ponds and reservoirs?

Answer: West Bengal.

Question 8. Who has been appointed as the Military Advisor in the National Security Council Secretariat?

Answer: Sandeep Singh.

Question 9. From which country has the Indian Navy bought weapons worth $300 million recently?

Answer: America.

Question 10. Which state’s Chief Minister has recently launched India’s first heavy lift logistic drone?

Answer: Odisha.

Daily Current Affairs 23 April 2023

Daily Current Affairs - 23 April 2023
Daily Current Affairs – 23 April 2023

Question 1. Recently which state government has launched “Van Panchayat One Playground Project” to revive the sports culture?

Answer: Kerala State

Question 2. Recently who has been appointed by Star Sports as its brand ambassador?

Answer: Rishabh Pant (cricketer)

Question 3. Recently which has become the first state to have a “DNA database” of unidentified dead bodies?

Answer: Himachal Pradesh

Question 4. Recently who has been appointed as the chairman of the National Technical Research Organisation?

Answer: Arun Sinha

Question 5. Recently India has proposed to develop G-20 park?

Answer: New Delhi

Question 6. Recently which bank will raise $500 million through dollar bond?

Answer: State Bank of India (SBI)

Question 7. Who has recently released his autobiography “Crosscourt”?

Answer: Jaideep Mukherjea (Former Tennis Player)

Question 8. Recently who has been selected to represent India in the World Championship of Jujutsu International Federation?

Answer: Sabkat Malik (Jammu and Kashmir)

Question 9. When has World Earth Day been celebrated recently?

Answer: 22 April

Daily Current Affairs 22 April 2023

Daily Current Affairs - 22 April 2023
Daily Current Affairs – 22 April 2023

Question 1. Recently which state government has announced to make ‘Kamakhya Corridor’?

Answer: Assam.

Question 2. Where has the construction of Mulapeta Greenfield Port started recently?

Answer: Andhra Pradesh.

Question 3. Where is the largest multipurpose indoor stadium of North East being built recently?

Answer: Shillong.

Question 4. Who has topped the recently released ‘Global Unicorn Index’ by Harun?

Answer: America.

Question 5. Which state has topped in the implementation of ‘Crop Insurance Scheme’ recently?

Answer: Karnataka.

Question 6. Who has recently become the foreign captain who has played most matches in IPL?

Answer: David Warner.

Question 7. Recently which state government has announced grants to panchayats for celebrating festivals?

Answer: Chhattisgarh.

Question 8. Where will the Asian Infrastructure Investment Bank open its foreign office recently?

Answer: Abu Dhabi.

Question 9. Recently in which state has registered an increase of 23% in GST collection in FY 2023?

Answer: Rajasthan.

Question 10. Who has become the first woman IAF officer to receive the gallantry award?

Answer: Deepika Mishra.

Daily Current Affairs 21 April 2023

Daily Current Affairs - 21 April 2023
Daily Current Affairs – 21 April 2023

Question 1. Recently, from where has the Election Commission started ‘Vote from Home’ for the first time?

Answer: Karnataka.

Question 2. Which city has been on top in digital transactions recently?

Answer: Bangalore.

Question 3. Who has recently launched Saathi Portal and Mobile App?

Answer: Narendra Singh Tomar.

Question 4.Which country has recently launched ‘Fengyun-3’ satellite?

Answer: China.

Question 5. Who will be honored with ‘Lata Deenanath Mangeshkar Award’ recently?

Answer: Asha Bhosle.

Question 6.Which state will host the Intercontinental Cup in June 2023?

Answer: Odisha.

Question 7. Which country has recently launched its first ‘Operation Earth Observation Satellite Taifa-1’?

Answer: Kenya.

Question 8. Which bank has recently launched India’s first biometric authentication app?

Answer: City Union Bank.

Question 9. Where has the Indian Navy conducted the offshore security exercise ‘Prasthan’ recently?

Answer: Mumbai.

Question 10. Where will the ‘India Thailand Defense Dialogue’ be held recently?

Answer: Bangkok.

Daily Current Affairs 20 April 2023

Daily Current Affairs - 20 April 2023
Daily Current Affairs – 20 April 2023

Question 1. Who has got the ‘highest honor of Germany’ recently?

Answer: Angela Merkel.

Question 2. Where did the Union Minister Dr. Jitendra Singh launch the ‘Youth Portal’ recently?

Answer: New Delhi.

Question 3. Recently which state government has set a target of having 100% electric vehicles in all its government departments?

Answer: Uttar Pradesh.

Question 4. Who has topped the list of top 10 richest people in the world recently?

Answer – New York.

Question 5. Which country’s ‘TeLEOS-2’ satellite will be launched by ISRO recently?

Answer: Singapore.

Question 6. Where has Defense Minister Rajnath Singh attended the biennial Military Commanders Conference recently?

Answer – New Delhi.

Question 7. Recently the new book ‘Sachin @ 50 Celebrating a Maestro’ written by whom has been released?

Answer : Boria Mazumdar.

Question 8.Which state’s ‘Kumbam Angoor’ has recently got GI tag?

Answer: Tamil Nadu.

Question 9.Which state government has recently announced 4% reservation for disabled employees?

Answer: Maharashtra.

Question 10. Who has become the first Indian woman cricketer to be elected Wisden Cricketer of the Year?

Answer: Harmanpreet Kaur.

Daily Current Affairs 19 April 2023

 Daily Current Affairs - 19 April 2023
Daily Current Affairs – 19 April 2023

Question 1. Who has recently been named in the ‘US India Task Force’?

Answer: Blue Bendapudi.

Question 2. Where has Apple recently launched its first store in India?

Answer: Mumbai.

Question 3.Who has recently launched the ‘Wheels on Web’ platform?

Answer: Toyota.

Question 4. Which medal has been won by Nithya recently in ‘Brazil Para Badminton International’?

Answer: Gold.

Question 5. Which country has recently become the world’s largest ‘Narco State’?

Answer: Syria.

Question 6. Which country will preside over the ‘Commonwealth Group’ on reforming the financial structure?

North India.

Question 7. Where will the Ministry of Steel organize a major international exhibition and conference ‘India Steel 2023’ recently?

Answer: Mumbai.

Question 8. Where will ‘PM Mitra Park’ be started by Uttar Pradesh recently?

Answer: In Lucknow and Hardoi.

Question 9. Recently which state has adopted water budget for the first time to deal with the problem of water shortage in summer?

Answer: Kerala.

Question 10. Who has recently been honored with ‘Pravasi Bhartiya Samman’?

Answer: Raj Subramaniam.

Daily Current Affairs 18 April 2023

Daily Current Affairs - 18 April 2023
Daily Current Affairs – 18 April 2023

Question 1. Recently which space agency has released the pictures of Crab Nebula?

Answer: By NASA Space Agency

Question 2. Zojila tunnel is currently being constructed in which state?

Answer: In Jammu and Kashmir

Question 3. What is ‘Colistin’ which was in news recently in 2023?

Answer:Antibiotic medicine

Question 4. How much amount will be spent on sports facilities in India in next 5 years under Khelo India campaign plan?

Answer: Rs 3200 crore

Question 5. Which city will host the first Vrischika Buddhist Conference?

Answer: New Delhi

Question 6. Recently in 2023 which country has given financial assistance of US $ 1 billion to Pakistan?

Answer: By United Arab Emirates

Question 7. According to “Reserve Bank of India” how much is the reserve of foreign exchange in India at present?

Answer: 584.74 billion dollars

Question 8. India’s Sutlej Jal Vidyut Nigam (SJVN) has announced the construction of 669 mega watt Lower Arun Hydro Project in which country?

Answer: Nepal

Question 9. Recently in April 2023 an e-marketplace for used commercial vehicles has been launched by?

Answer: Ashok Leyland

Question 10. Recently which agency has successfully launched its mission to Jupiter’s moons in April 2023?

Answer: By European Space Agency

Daily Current Affairs 17 April 2023

Daily Current Affairs - 17 April 2023
Daily Current Affairs – 17 April 2023

Question 1. Which bank has recently launched its coffee table book ‘The Banker to Every Indian’?

Answer: By State Bank of India

Question 2. Recently which country has become the country to export mobile worth ₹85000 crores in 1 year?

Answer: India

Question 3. Who has recently been honored with the ‘Business Leader of the Decade’ award?

Answer: Kumar Mangalam Birla

Question 4. Which country will host the ‘Street Child Cricket World Cup’?

Answer: North India

Question 5. Which Indian city will host the first Global Buddhist Conference?

Answer: By the city of New Delhi

Question 6. Who has recently addressed the 11th International Conference on Ports in April 2023?

Answer: By Nitin Gadkari

Question 7. As per the AYA 2023 report, which state has topped the ‘State Energy Efficiency Index 2022’?

Answer: By the state of Andhra Pradesh

Question 8. India’s first AIIMS has recently been inaugurated in which city of North East?

Answer: Guwahati

Question 9. Where was the second meeting of ‘G20 Development Working Group’ held recently in April 2023?

Answer: In Kerala

Question 10. Who has become the first woman to be an umpire in ICC Men’s T20 International cricket in April 2023?

Answer: Cream cotton

Daily Current Affairs 16 April 2023

Daily Current Affairs - 16 April 2023
Daily Current Affairs – 16 April 2023

Question 1. Which day is celebrated every year on 16th April?

Answer: World Voice Day

Question 2. In which state has India’s tallest Ambedkar statue been unveiled recently on 14th April?

Answer: In the state of Telangana

Question 3. Which Bollywood Indian actor has recently been included in the list of powerful people by Time magazine?

Answer: Shahrukh Khan

Question 4. Which bank has recently launched EMI facility for UPI payments?

Answer: By ICICI Bank

Question 5. Which countries have recently launched a common platform for financial assistance to Sri Lanka?

Answer: India, France, Japan

Question 6. Where has it been announced to set up India’s first 3D printed post office recently?

Answer: In Bangalore

Question 7. Which player made the record of taking the fastest 100 wickets in the history of IPL?

Answer: By Kagiso Rabada

Question 8. India has recently tied up with the World Food Program to send 10,000 tonnes of wheat to which country?

Answer: To Afghanistan

Question 9. Which minister has recently delivered a speech at the 11th International Conference on Ports?

Answer: By Nitin Gadkari

Question 10. Qatar has resumed its diplomatic relations with which country after two years?

Answer: With the country of Bahrain

 Daily Current Affairs 15 April 2023

Daily Current Affairs - 15 April 2023
Daily Current Affairs – 15 April 2023

Question 1. Who has recently launched his coffee table book ‘The Banker to Every Indian’?

Answer: SBI.

Question 2. Which state has recently topped the ‘State Energy Efficiency Index 2022’?

Answer: Andhra Pradesh.

Question 3. Who has recently taken oath as an additional judge of the Madras High Court?

Answer: J. Butt Devanand.

Question 4. Who has recently received the ‘Business Leader of the Decade’ award?

Answer: Kumar Mangalam Birla.

Question 5. Recently which Indian has been included in the list of influential people of ‘Time Magazine’?

Answer: Shahrukh Khan.

Question 6. Which country has recently become the first country to approve the Oxford Malaria Vaccine for children?

Answer: Ghana.

Question 7. Which medal has Aman Sehrawat won recently in the ‘Asian Wrestling Championship’?

Answer: Gold.

Question 8. The Chief Minister of which state has recently started the ‘A HELP’ program for animal protection?

Answer: Uttarakhand.

Question 9. In which state has the tallest Ambedkar statue in India been unveiled recently?

Answer: Telangana.

Question 10. Who has recently addressed the 11th International Conference on Ports?

Answer: Nitin Gadkari.

 Daily Current Affairs 14 April 2023

Daily Current Affairs - 14 April 2023
Daily Current Affairs – 14 April 2023

Question 1. Which has become the first company to receive Agri Drone subsidy recently?

Answer: Garuda Aerospace.

Question 2. Which state government is recently organizing a three-day ‘Baisakhi Festival 2023’?

Answer: Jammu Kashmir.

Question 3. Who has topped the ranking of the most criminal countries released recently?

Answer: Venezuela.

Question 4. Where will India’s first ‘3D Printed Post Office’ open recently?

Answer: Bangalore.

Question 5. According to the recently released ADR report, who is the Chief Minister with the most assets in the country?

Answer: Jagan Mohan Reddy.

Question 6. Where has the successful trial of India’s first ‘Underwater Metro Train’ been held recently?

Answer: Kolkata.

Question 7. Which has become the world’s second ‘strongest tire brand’ recently?

Answer: MRF.

Question 8. Which company has recently been given the status of Miniratna Category-I?

Answer: Solar Energy Corporation of India.

Question 9. Which state has recently joined the Electronic Knowledge Network?

Answer: Bihar.

Question 10. In which state’s ‘Suhelwa Sanctuary’ the first photograph of tigers has been registered?

Answer: Uttar Pradesh.

 Daily Current Affairs 13 April 2023

Daily Current Affairs - 14 April 2023
Daily Current Affairs – 14 April 2023

Question 1. What has been the name of India’s first ‘Semi High Speed Regional Rail Service’ recently?

Answer: RAPIDX.

Question 2. Which country has recently started the initiative to license crypto firms?

Answer: El Salvador.

Question 3. Recently which state will celebrate Savarkar’s birthday as ‘Swatantra Veer Gaurav Diwas’?

Answer: Maharashtra.

Question 4. Which state’s governor has recently approved a bill to ban online gambling?

Answer: Tamil Nadu.

Question 5. Recently IMF has estimated what percent of India’s GDP growth rate in the financial year 2024?

Answer: 5.9%

Question 6. Which country will close the ‘last remaining nuclear plants’ recently?

Answer: Germany.

Question 7. With whom has the Indian Navy recently tied up to develop ‘Secure Maritime Communication’?

Answer: Raman Research Institute.

Question 8. Who has recently been declared as the best maintained ‘Tiger Reserve’?

Answer: Periyar Tiger Reserve.

Question 9. Which medal has been won by Nisha Dahiya recently in the Asian Wrestling Championship in Kazakhstan?

Answer: Silver.

Question 10. Which state has recently got the GI tag for Gond painting?

Answer: Madhya Pradesh.

Daily Current Affairs 12 April 2023

12 April 2023 Current Affairs
Daily Current Affairs

Question 1. In the recently released Freedom House Index 2023, which has got the status of the least free country in the world?

Answer: Tibet.

Question 2. Which state government has recently launched the Sanjeevani project to support dairy farmers?

Answer: Himachal Pradesh.

Question 3. Where was the two-day National Climate Conference 2023 inaugurated in Uttar Pradesh recently?

Answer: Lucknow.

Question 4. Where has Foreign Minister S Ravi Shankar recently launched the ‘Tulsi Ghat Restoration Project’?

Answer: Uganda.

Question 5. Which IIT has recently partnered with UIDAI to develop touchless biometric system?

Answer: IIT Bombay.

Question 6. Which has recently topped the list of cities with best public transport?

Answer: Berlin.

Question 7. Recently who has written a new book named ‘Courting India’?

Answer: Nandini Das.

Question 8. Who has recently won the ‘Maratha Udyogratna 2023 Award’?

Answer: Nilesh Sambre.

Question 9. Which Indian has recently won the title of World Chess Armageddon Asia and Oceania event?

Answer: D Gukesh.

Question 10. Who has become the fastest Bharti to take 100 wickets in IPL recently?

Answer: Harshal Patel.

Daily Current Affairs 10 April 2023

10 April 2023 Current Affairs
Daily Current Affairs

Question 1. Who has recently become India’s largest crude oil supplier for the sixth consecutive month?

Answer: Russia

Question 2. When will the Indo-US air exercise ‘Cope India’ begin?

Answer: 10 April

Question 3. Recently who has been elected as the new President of Tire Manufacturers Association ATMA?

Answer: Anshuman Singhani

Question 4. Recently, where has the government given approval to make ‘advanced gravitational wave detector’?

Answer: Maharashtra

Question 5. Recently the State Election Commission, which has been the best performing state in the North-East in e-procurement, has launched Mission-929 in Tripura?

Answer: Tripura

Question 6. In which state India’s first solar powered tourist boat has been launched recently?

Answer: Kerala

Question 7. Who has recently announced the launch of ‘Pravah’ portal?

Answer: RBI

Question 8. Recently Adani Power Limited has started power supply in which country?

Answer: Bangladesh

Question 9. Recently which state’s ‘Langda Mango’ got GI tag?

Answer: Uttar Pradesh

Question 10. Where has the Indian Navy conducted the offshore security exercise ‘Prasthan’ recently?

Answer: Mumbai

Important Link’s

Official WebsiteClick Here
HomepageClick Here

Thank You for Visiting CivilSewa!

Leave a Comment